Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła – mówi staropolskie przysłowie. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.
Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym. Następny czwartek jest czwartkiem po Środzie Popielcowej i należy do okresu Wielkiego Postu, podczas którego chrześcijanie ze względów religijnych (pokutnych), jako przygotowanie do Świąt Wielkiejnocy powinni zachowywać jako wyraz umartwienia wstrzemięźliwość.
Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które suto zapijano wódką
Przepis na pączki
50 dag mąki (3 szklanki), 6 dag drożdży, 6 dag cukru (4 łyżki), 4 żółtka, 1/2 kostki masła, 200ml mleka (szklanka), 1/2 szklanki cukru pudru, sól, tłuszcz do smażenia (smalec, margaryna), powidła śliwkowe lub dżem z róży lub inny, ew. łyżka spirytusu.
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki rozmieszać i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce. Gdy drożdże będą rosnąć roztopić masło a żółtka utrzeć z cukrem. Następnie zmieszać rozczyn drożdży z żółtkami i masłem, dodać resztę mąki i mleka (można dodać także łyżkę spirytusu). Ciasto wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Gdy ciasto podwoi swą objętość rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 2cm. Szklanką wykrawać kółka na jedno z nich położyć dżem, konfiturę lub powidła drugim przykryć i formować w ręku kulki. Uformowane ciasto kładziemy na stolnicy oprószonej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie w dużym naczyniu silnie rozgrzewamy dużo tłuszczu i smażymy w nim pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu pączki delikatnie wyjmujemy i odkładamy na bibułę aby odciekł z nich tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem.
Przepis na faworki ( chrust )
40 dag mąki pszennej (2 szklanki), 4-5 żółtek, 2 łyżki masła, 4 łyżki gęstej śmietany, łyżka spirytusu lub octu, sól, cukier puder, cukier waniliowy, tłuszcz do smażenia (smalec, olej)
Z mąki, jaj, masła, spirytusu (octu) i śmietany ugnieść twarde ciasto (przez kwadrans ubijać mocno wałkiem). Pozostawić na około godziną w temperaturze 5-8 stopni C. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć paski szerokości około 3 i długości 12cm. Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż na długości ok 4-5 cm, po czym jeden z końców paska przeciągnąć przez otwór. Ciasto nie powinno być zbyt mocno oprószone mąką gdyż będzie ona opadać i przypalać tłuszcz. Paski ciasta na faworki można trzymać na i pod zwilżoną lekko ściereczką zapobiegnie to ich wysychaniu. W garnku rozgrzać tłuszcz. Smażyć na jasnozłoty kolor. Odsączyć na bibule lub papierowym ręczniku. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Wszystkie informacje - zdjęcia - przepisy - zaczerpnięte z netu.
Zapraszam - częstuję również kawusią.
Pozdrawiam serdecznie i ciepło - śnieżna zima wróciła.
Alinko dziekuje za paczka jest pyszny rewanzuje sie innym http://www.paczekdlaciebie.pl/139062 Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję i zapraszam jeszcze :)
UsuńWitaj
OdpowiedzUsuńTłusty Czwartek
Choć dziś w kalendarzu
Jedna z wieli kartek,
Lecz ta nam oznajmia ,
Że dziś tłusty czwartek.
Więc się dziś pospieszmy
do sklepu bliskiego
I kupmy pączuszka
Tak bardzo słodkiego.
Sparzmy sobie kawę
I pijmy z garnuszka
A do tego zjedzmy
Smacznego pączuszka.
Niechaj w taki czwartek
Serca nam się zmiękną
Zawsze podtrzymujmy
Tę tradycję piękną.
_________♥______
Słodkiego,wesołego dnia
oj tak kawusia do tego się przyda - pozdrawiam :)
UsuńAlinko,super przepisy :) Ja zwykle kupuje bo więcej niż 4 pączków we czworo nie zdołamy pochłonąć ;)Kawusie zaserwowałaś tak smakowita ze zaraz lecę robić i dla Siebie :* Pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńTo ja Ci będę towarzyszyć bo właśnie też sobie zrobiłam - pozdrawiam :)
UsuńDziękuję Alinko .... lubię pączki!
OdpowiedzUsuńMiłego Tłustego Czwartku:)
O ja też - szczególnie te z nadzieniem różanym - pozdrawiam - miłego :)
UsuńAlinko dzięki, kawa wypita, pączek zjedzony, czuję się ugoszczona, buziaki :)
OdpowiedzUsuńNie mialam pojecia jaka jest ideologia tlustego czwartku. Jadlam paczki bo lubie , teraz wiem po co ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :*